Flåttbåren encefalitt: er en vaksine nyttig?

Den relativt ukjente virussykdommen «flått-encefalitt» er på vei oppover i Europa, selv om sykdommen fortsatt er ganske sjelden hos mennesker. Tar du en dyr vaksine eller ikke?

I Europa er områder befengt med flått med europeisk flått-encefalitt eller flåttbåren encefalitt (TBE), melder European Center for Disease Control. Dette kan være et resultat av klimaendringer og andre rekreasjonsvaner hos befolkningen.

Flått-encefalitt er mindre kjent enn den andre flåttbårne sykdommen, borreliose, og er også mindre vanlig. Nesten hvert år siden 4000 saker av TBE i Europa. På verdensbasis er det 10 000 til 12 000 rapportermen ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er dette tallet undervurdert.

Hvor farlig er flått-encefalitt?

I motsetning til borreliose, infiserer en flått deg nesten umiddelbart med TBE-viruset så snart den fester seg til huden din. TBE er også vanskeligere å få øye på, siden du ikke ser den kjente røde sirkelen rundt bittet. Antibiotika er foreskrevet for borreliose, TBE kan ikke behandles.

Flertallet merker knapt sykdommen etter en infeksjon eller har bare milde symptomer. I sjeldne tilfeller kan pasienter oppleve mer alvorlige plager, som utvikler seg i to faser. Først kommer feber, muskelsmerter og hodepine. Etter det forsvinner symptomene i noen dager og til slutt alvorlig hodepine, stiv nakke, forvirring, feber og encefalitt. I dette tilfellet er sykehusinnleggelse nødvendig. De aller fleste pasienter blir friske, men opptil 2 % kan fortsatt dø.

Hovedsakelig Sentral- og Øst-Europa

TBE-infisert flått finnes blant annet i Østerrike, Sveits, Tyskland, Italia, Kroatia, Slovenia, Norge, Sverige og Finland. Men fordelingen er svært fragmentert etter region. I sterkt infiserte områder bærer opptil 30 % av flåtten TBE-viruset.

I Belgia er risikoen for infeksjon med TBE-virus ekstremt lav. I 2020 ble 3 belgiere smittet i sitt eget land, muligens fordi korona-pandemien sendte folk massevis ut i naturen.

Spredning av flått-encefalitt i Europa:

Vaksine?

Flått er aktiv fra mars til november, akkurat når mange europeere drar ut i naturen mens de er på ferie.

Risikoen for å bli smittet med borreliose, som det ikke finnes vaksine mot, er alltid større enn for å få TBE. Vaksinasjon mot TBE er kun indisert i spesifikke tilfeller. Reiser du i mer enn fire uker i flåttsesongen i skogkledde områder i land der infiserte flått er til stede, og planlegger du mange utendørsaktiviteter som fotturer, sightseeing eller camping? Vaksinasjon anbefales da. Skal du rett og slett på bytur eller ikke planlegger å gå utenfor turstiene i naturreservater, er vaksinasjon ikke nødvendig.

I land i det tidligere USSR og deler av Sentral-Asia forekommer en mer dødelig variant av TBE-viruset med en dødelighetsrisiko på minst 35 %. Hvis du skal ut i naturen over lengre tid i disse landene, sørg for å bli vaksinert.

Vaksinen anbefales ikke for en campingtur i Belgia.

Ca 40 euro per dose

Vaksinen består av tre doser. Det bør gå minst en måned mellom første og andre dose, og minst fem måneder til et år mellom andre og tredje. Etter den tredje dosen får du tre års langtidsbeskyttelse.

Observasjonsantistoffbaserte studier viser effekt etter bare to doser, i alle aldersgrupper. Så du trenger ikke ta den tredje dosen for en unik sommerferie i skogene i Øst-Europa.

En dose vaksine koster rundt 40 euro og refunderes ikke.

Den beste beskyttelsen er å unngå å bli bitt av en flått:

– Hold deg på stiene så mye som mulig.

– Ikke drikk upasteuriserte meieriprodukter. Tross alt skiller søyer, geiter og kyr infisert med SBW ut viruset i melken.

– Bruk klær som dekker armer og ben og lukkede sko. Stikk buksebena inn i strømpene.

– Bruk DEET-basert flåttspray på utildekkede kroppsdeler.

Trenger du mer informasjon? Instituttet for tropisk medisin i Antwerpen tilbyr www.wanda.be all nødvendig informasjon etter land.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *