EU forhandler om et pristak med Norge

Norsk gass skal erstatte russisk gass i Europa. Men til hvilken pris? Dette er spørsmålet som stiller MEP Pascal Canfin, mens skyhøye priser fyller kassen til Norge, som med krigen i Ukraina har blitt Europas ledende leverandør av flytende naturgass (LNG) til i stedet for Russland. Et sted hun utnytter. I august hadde det skandinaviske landet et rekordstort handelsoverskudd, som nærmet seg 20 milliarder euro.

Gass: hoppet i leveranser til Europa fyller kassen til Norge

» Vi deler nesten alt med Norge, verdier, demokrati, motstand mot Putin… bortsett fra gassinntekter «, argumenterte denne søndagen på France Inter, MEP Pascal Canfin. For det koster oss rundt 100 milliarder euro å kjøpe gass i Norge, og det får de. Så det er helt legitimt å avtale en makspris. »

For den utvalgte, Vi europeere blir alltid bedt om å vise solidaritet… Greit, men har vi rett fra tid til annen å kreve at våre partnere viser solidaritet med oss? I dette tilfellet er det et historisk øyeblikk: Vi trenger at Norge, den ledende gassleverandøren, og Europa, den ledende kunden, viser solidaritet. Så en forhandling pågår, jeg vet ikke om det vil fungere, målet er å ha en makspris «. Oslo, gjennom stemmen til sin statsminister, sa» skeptisk på dette pristaket.

Den norske statsministeren, Jonas Gahr Støre, sa faktisk nylig: skeptisk med hensyn til et gasspristak. » Vi går til diskusjonene med et åpent sinn, men vi er skeptiske til en makspris på gass. (…) En makspris vil ikke endre det grunnleggende problemet, nemlig at det er for lite gass i Europa.»

For Oslo risikerer et mulig tak på prisen på importert gass å avledes fra Europas leveranser av flytende naturgass (LNG), som er lett transporterbar og hvis leverandører kan bli fristet til å se andre steder. Norske myndigheter anser også at det er opp til oljekonsernene og deres kunder i Europa å forhandle vilkårene i sine kontrakter selv og å favorisere langsiktige kontrakter, til faste priser og dermed mer synlighet, enn kontanter. (spot), hvis priser varierer.

» Det er ikke den norske regjeringen som selger gassen. Dette er selskapene. Og i prinsippet er det heller ikke europeiske myndigheter som kjøper gassen. sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre, og glemte å nevne at den norske stat eide 67 % av Equinor, landets viktigste gassleverandør.

Har også en diskusjon med Algerie

For Pascal Canfin, visegeneralsekretær for det franske renessansens presidentparti, «denneste land er Algerie, som vi nå er en veldig stor gasskunde av. Det blir vanskeligere, men jeg tror denne diskusjonen må finne sted. Og så USA, det samme «.

Polen viser fingeren en indirekte predasjon av krigen startet av Putin »

Uten å vente på et mulig tak på prisene, har Polen kunngjort signering av en langsiktig avtale mellom Equinor og det polske gassselskapet PGNiG om levering av norsk gass til Polen via en gassrørledning som er i ferd med å bli innviet. det » vil resultere i en betydelig styrking av energisikkerheten i landet vårt «, kommenterte daglig leder for PGNiG, Iwona Waksmundzka-Olejniczak, sitert i en felles pressemelding. Polens statsminister Mateusz Morawiecki besøkte Oslo i mars for å utvikle energisamarbeidet mellom de to landene. To måneder senere oppfordret regjeringssjefen nordmenn til å «dele disse eksepsjonelle fordelene», og pekte på » en indirekte predasjon av krigen startet av Putin «.

Tyskland henvender seg til De forente arabiske emirater

Tyskland er svært avhengig av russisk gass og diversifiserer sine forsyninger. Etter allerede å ha signert forsyningsavtaler med Qatar, ble det denne søndagen signert en avtale med Abu Dhabi under et besøk av Tysklands kansler Olaf Scholz i Gulfen.

Avtalen sørger for eksport av en forsendelse av flytende naturgass (LNG) til Tyskland i slutten av 2022, deretter levering av ytterligere kvanta i 2023. Wam-byrået rapporterer også en direkte levering av oppnådd i september og en avtale om å levere opptil 250 000 tonn diesel per måned for 2023.

Den tyske lederen sier at han er fast bestemt på aldri igjen å være avhengig av en enkelt energileverandør: Med investeringene vi gjør i Tyskland, som gradvis vil materialisere seg i løpet av neste år, vil vi faktisk ha en gassimportinfrastruktur som vil gjøre at vi ikke lenger vil være direkte avhengige av en spesifikk leverandør i den andre enden av rørledningen. Vi må også sørge for at produksjonen av flytende gass i verden er tilstrekkelig avansert til at den sterke etterspørselen kan møtes uten å måtte falle tilbake på produksjonskapasiteten i Russland som er brukt til nå. «.

Han dømte også viktig » signering av en kontrakt på 1,5 milliarder dollar mellom Qatar og TotalEnergies for utbygging av det største naturgassfeltet i verden.