EU: Etter hvert som antallet asylsøknader øker, kan byrden på systemene bli for tung

Antallet personer som søker internasjonal beskyttelse i Europa er det høyeste siden mer enn en million mennesker søkte asyl på kontinentet for syv år siden, og denne strømmen kan overbelaste landenes asylsystemer, sa EU-byrået for asyl (EUAA) onsdag.

I august søkte rundt 84.500 personer om asyl i 27 EU-land samt Norge og Sveits. mennesker. I tillegg har rundt 255.000 andre personer søkt om midlertidig beskyttelse av en eller annen type. mennesker, for det meste ukrainere, ifølge EUAA. Tallene er 16 %. høyere enn juli.

Nesten en tredjedel av kandidatene kommer fra Afghanistan og Syria. Flere tyrkiske, indiske og marokkanske statsborgere har også søkt om asyl. Blant kandidatene var mange mennesker fra Bangladesh, Pakistan, Tunisia og Sakarwal.

Mange asylsøkere ville komme inn i Europa fra Vest-Balkan.

Søknader i august er omtrent halvparten av antallet ved utgangen av 2015. Da kom det inn opptil 170 000 per måned. asylsøknader.

I 2015, med den massive ankomsten av syriske krigsflyktninger, hovedsakelig til de greske øyene, klarte ikke mottaksstrukturene å takle det overveldede arbeidet. Da var det en av de største politiske krisene i EU, med stater som kranglet om hvem som skulle ta ansvar for flyktningene og om andre land skulle hjelpe.

Dette problemet er ennå ikke løst, og gjennomgangen av EUs asylsystem gjør liten fremgang.

EUAA sier at søknader fra syrere og afghanere økte med rundt 30 % i august sammenlignet med juli. Siden august 2021, da Taliban tok makten i Afghanistan etter kaotisk tilbaketrekning av USA-ledede internasjonale styrker, har afghanere sendt inn omtrent 127 000 søknader.

I august økte også antallet søknader om internasjonal beskyttelse av enslige barn, hovedsakelig afghanere og syrere, kraftig i Europa – til nesten 4,7 tusen. Det er 28 prosent. mer sammenlignet med juli.

Den tredje største gruppen mennesker som søker beskyttelse er tyrkiske statsborgere. Denne kandidaten for EU-medlemskap har mottatt milliarder av euro i EU-midler de siste syv årene for å bidra til å stoppe strømmen av syriske flyktninger til Europa. I august søkte rundt 4600 personer om asyl. Tyrkisk – det meste siden minst 2014.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *