Et ekstraordinært funn i Norge. «Teksten refererer sannsynligvis til en kvinne …»

I følge Kulturhistorisk museum for Oslo, radiokarbondatering viser at som ligger nordvest for den norske hovedstaden, graven til hull z runestein stammer fra 1-250 e.Kr

«En ny innsikt i utviklingen av runeskrift»

Vi trodde de første runesteinene dukket opp i… Norge og Sverige på 400- eller 500-tallet e.Kr., men det viser seg nå at de kan være eldre og kan ha blitt skapt rundt Jesu Kristi tid. – understreker lærer. Kristel Zilmer av Kulturhistorisk museum.

Ifølge eksperten, oppdagelsen «gir ny innsikt i utviklingen av runeskrift og dens bruk i tidlig jernalder. Inskripsjonen «idiberug» er synlig på steinen. Teksten viser sannsynligvis til en kvinne som heter Idibera, og inskripsjonen kan bety «for Idibera». – sa læreren. Zilmer.

Lang datering av funnet

En runesteinsbegravelse ble oppdaget ved Hole høsten 2021 under arkeologisk arbeid på kirkegården fra jernalderen, utført som ledd i utbygging av jernbane- og veiinfrastruktur. Siden den gang har funnet vært et landemerke.

I Skandinavia Flere tusen bergarter med runeinnskrifter er bevart, men hovedsakelig fra vikingtiden. I Norge bare rundt tretti runesteiner fra romertiden og folkevandringen (opptil rundt 550) er funnet.

Den eldste runesteinen i verdenoppkalt etter stedet der den ble funnet Svingerudsteinenvil bli gjort tilgjengelig for besøkende til Kulturhistorisk museum i Oslo fra 21. januar.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *