Ekstremvær: Dødstallene ved skogbrann på Hawaii fortsetter å stige: Minst 80 døde

Hei Rik, du er nå på ferie i Slovenia nær flomsonen. Hva ser du av feriestedet ditt?

Vi har nå vært i Slovenia i to og en halv uke og bor for tiden ikke så langt fra Kranj nordvest i landet. Vi er på en gammel gård langs en elv i en vakker grønn kløft.

«Vi hadde allerede hørt at en pen liten elv gikk foran huset. Denne uken sto vi i denne elven og det superklare vannet var ankel dypt. I natt regnet det hele natten og da vi så på elven i morges hadde den blitt til en mørk, virvlende bekk.

«Det gjør deg litt nervøs. Spesielt da en nabo fortalte at vi ikke kom oss ut av dalen på grunn av ras og flom. Dette betyr at du sitter fast i en 15 kilometer lang canyon mellom to bakker. Da vil du se på et sted med andre øyne. Da begynner du å lure på om bilen din fortsatt kan parkeres, hvor du parkerte den, eller hvordan du kommer deg opp på taket, om nødvendig.

«Eieren av huset prøvde å forsikre oss om at huset hadde stått i 250 år og aldri vært oversvømmet. Da jeg studerte i Delft, lærte jeg om dykedesign. De er bygget på hendelser som skjer en gang hvert tusen eller ti tusen år. Så 250 år er ingenting.

«Det minnet meg om den tyske byen Schuld i Eifel. Jeg var der for to år siden for å rapportere om de enorme flommene. Det var også en landsby mellom fjellene som var blitt fullstendig oppslukt av en oversvømt elv. Også her har elva liten plass. Det er ca 100 meter mellom to bergvegger der elva renner. Elva kan bare stige, og du vet ikke hvor mye regn som vil falle de neste timene.

Var du forberedt på så mye regn?

«I går var vi fortsatt i solen med 26 grader i hovedstaden Ljubljana. Værapper sa at det var 90-100 % sjanse for regn, men det hadde vi opplevd før. Så falt det endelig en dusj. Vi så det virkelig ikke komme.

«Det var ikke en stor storm heller, men det regnet bare mye, i lang tid. Like mye regn falt på en dag som det vanligvis faller i løpet av en måned. Da må du huske at alt dette regnet må renne gjennom en trakt.

Men hvordan ser elva ut nå?

«Elven rant over på den ene siden, men foreløpig er vi på høyre side av elven. I ettermiddag har vannstanden også sunket noe, men før du vet ordet av det stiger elva raskt igjen. Det var tørt en stund, men nå begynte det å regne. Vi kan komme oss ut av dalen igjen, så hvis vi ønsker å dra er det greit.

Lære mer: Tre døde, inkludert to nederlendere, i «bibelske» flom i Slovenia

Wian Slendebroek

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *