«Du kan mate her» | Alle nyhetene fra Weesp

Mennesker

«Fôring er mulig her» er mottoet til organisasjoner som ønsker å oppmuntre til amming. Kommuner kan utvikle retningslinjer for å fremme amming og til og med få et sertifikat for det. Det jeg noen ganger lurer på: Når var siste gang den gjennomsnittlige Weesper Nieuws-leseren så en ukjent kvinne som ammer babyen sin? Jeg tror det var en god stund siden…Er det ikke flere babyer i området vårt? Vel, jeg trodde det! Siden koronakrisen har det blitt født ganske mange nye Weespertjes. Men … blir disse spedbarna også ammet offentlig? Det er ganske sjeldent. Eller ikke? Å amme offentlig virker litt tabu.

I tillegg til arbeidet mitt som fastlege, jobber jeg jevnlig (torsdager) i helsevesenet i Weesp. Jeg blir da barnelege for GGD Amsterdam. På venterommet til helsestasjonen ser jeg mødre som ammer. Jeg anbefaler også at etter en babys vaksinasjon: ingenting er mer trøstende etter det enn mors bryst, sier forskere. Også forrige søndag, i kirken, ble en baby ammet. Det er derfor mulig.

Samfunnet vårt virker langt fra ideen om at kvinners bryster kan gi morsmelk. Weesp er på ingen måte et unntak fra dette. Vi tror ofte at vi som nederlendere gjør det ganske bra i verden. Men? Vel, det er litt skuffende med amming. I land som Tyrkia, Ungarn og Norge ammes tre måneder gamle babyer mye mer (mer enn 80 %) enn i Nederland (rundt 50 %). Land som Ungarn og Estland har hatt en betydelig økning de siste årene. Fra lav (<50%) à élevé (>80 %). Så det kan bli bedre…

Å stimulere til amming kan også være noe for vår regionale komité, ved å gjøre Weesp offisielt ammevennlig? Weesp og Amsterdam har så langt ikke vært ammevennlige kommuner. Men det kan endre seg. Da vil babyer, som ammes på offentlige steder, igjen bli et normalt fenomen i Weesp. Fôring er mulig her, så blir det som det skal være: Vanlig.

Hans Burggraaff er allmennlege, president i CDA Weesp og tidligere president i Orange Association. Neste uke på dette stedet: Redaktør Nora Schenk.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *