Dikt om kjærlighet og om kjærlighet: poeten ser ikke etter muser, fordi hun er inspirert av miljøet sitt

Etter å ha møtt likegyldigheten til forlagene, ble poeten anerkjent i Kaunas. For øyeblikket er versene hans ennå ikke på papir, men de er tilgjengelige for alle poesielskere i det virtuelle forfatterhuset i Kaunas.

Tiltrekker oppmerksomhet

Å bli kjent med Gabriele Laukaityta startet med intriger. Dette er det jeg vil kalle linjene i det virtuelle rommet, hvoretter jeg bare ønsket å bli kjent med den unge designeren.

«Mitt navn er G. Laukaitytė, jeg er 27 år gammel, jeg bor i Kaunas. Jeg vokste opp i landsbyen Valavičių, Marijampole-distriktet, som person og som skaper. Mens moren min håpet teoretisk sett å lære å melke en ku, Jeg elsket praktisk talt å høre på klassisk musikk og skrive. Og jeg spurte og jeg skrev:» – som jeg raskt skjønte, var denne presentasjonen av en ung kvinne ikke bare interessant for meg.

Etter å gjentatte ganger ha mottatt negative svar fra forlag, og sa at hun hadde potensial, men trengte å vokse og modnes litt mer, vakte poeten oppmerksomheten til Gedimin Jankaus , president for Kaunas-avdelingen av den litauiske forfatterforeningen, med henne en vittig curriculum vitae og en diktsamling knyttet til den. Etter å ha blitt kjent med arbeidet til Gabriele, sparte ikke prosaforfatteren, publisisten, teaterkritikeren og dramatikeren gode ord for det originale uttrykket, bredden i fagene og fremfor alt for den livlige, smertefulle åpningen og ekstremt oppriktige av forfatter.

«G. Laukaitytė er utvilsomt en talentfull poet, som vekker oppmerksomhet med sin mestring av poetisk form og overflod av metaforer. Bekjennelsestekster opptar en betydelig del i diktene, men mange groteske motiver finnes også i dem ironiske, ja til og med sarkastiske. Moderne uttrykk veksler med tradisjonelle klassiske vers.Prosainntrykkene hans er interessante og uventede, der poetisk ånd og tanke er levende. Mange av dikterens dikt er som sofistikerte arabesker, fulle av «Antydninger, symboler og paradoksale metaforer», fulgte G. Jankus sine personlige vurderinger. med et sett med dikt fra Gabrieles samling, som du finner i det virtuelle huset til Kaunas-forfattere.

Pennen adlyder ham

Fortsatt husker hun replikkene hun introduserte seg for G. Jankas, president for Kaunas-avdelingen av den litauiske forfatterforeningen, og Gabrielės tanker vendte tilbake til barndommen hennes. Vi snakket ikke om å melke kyrne, rake høyet og luke hagen. Designeren spøkte med at hun under alt dette arbeidet hele tiden fant tid til å lese, som var hennes favoritttidsfordriv. Skolejenta gnagde gjennom bøkene en etter en til daggry, og så, etter å ha sovet noen timer, reiste hun seg og gikk til skolen.

«Jeg elsket «Harry Potter»-serien med fantasy-romaner mest. Jeg leste, gråt, lo og drømte at det en dag skulle dukke opp en ugle, fortelle meg at jeg var adoptert og invitere meg til å studere magien, smilte G. Laukaitytė .

Ugla kom ikke hjem og inviterte henne til Galtvort skole for hekseri og trolldom, men da hun gikk på barneskolen, la den litauiske språklæreren merke til at Gabriela adlød ord bedre enn andre. Jenta leste tydelig og skrev vers godt. Hun ble en av vinnerne av den internasjonale konkurransen «Golden Autumn» for unge forfattere.

Etter å ha lagt merke til talentet hennes for å synge mens hun fortsatt var i barnehagen, fortsatte skolejenta å utvikle seg på musikkskolen. Hun gikk senere på kunstskolen, og i sitt siste arbeid kombinerte hun grafisk design og selvskrevne dikt.

«Det så slik ut: mine ønsker er forankret i helvete, en gren i himmelen… Jeg husker ikke mer,» – trakk på skuldrene G. Laukaitytė.

Etter endt utdanning fra videregående valgte Gabriele ikke kunsten. Hun tenkte heller ikke på litauisk filologi. I hovedstaden studerte jenta statsvitenskap, og etter å ha fullført det gikk hun inn på Kaunas Technological University, hvor hun nylig fikk en mastergrad i internasjonal bedriftsledelse.

«Under studiene jobbet jeg i forretningsdrift. Jeg begynte i oppstartsbedrifter, deretter jobbet jeg i finanssektoren i et stort selskap – etter å ha sett overraskelsen i ansiktet mitt, så G. Laukaitytė foran seg og svarte på spørsmålet som jeg ikke hadde tid til å spørre om.- Vanskelig å tro? Ja, fordi folk sier at jeg ser ut som en kunstner. Nå gjør jeg ikke denne jobben lenger. Jeg vier meg til kreativitet.

Jeg ble forelsket i Silainius

Kaunas, hvor Gabrielė tilbrakte de siste årene, fikk enda mer frem kunstnerens åre. Ligger i Šilainiai, som de kaller en by i en by, skrev kvinnen en samling prosa på ni måneder.

«Hva skriver jeg? Om kjærlighet. Alt om kjærlighet og kjærlighet. Jeg husker fortsatt at morens klassekamerater ble gjenforent. sier: vet du hva alle sangene handler om, Gabriel? Om kjærlighet», – guidet av denne følelsen, G. Laukaitytė dedikerte også linjene sine til Šilainis. For et mikronabolag, hvor tiden går annerledes, hvor skyene ikke blir liggende lenge, hvor solen skinner mer og folk smiler mer.

«Šilainiai har et spesielt mikroklima. Nær markedet, idrettsklubben, økosystemene. Du kjenner naboene, du snakker ikke så mye med dem, men du sørger for å hilse på dem. En viss varmefølelse omgir meg.» , sa G. Laukaitytė om sin daglige rutine, som hun diversifiserer med sine egne oppfunne utfordringer.

Senest ga en ung kvinne fra seg smarttelefonen sin i 48 timer og kom opp med 48 aktiviteter for å erstatte å trykke på knapper på enheten og se på skjermen. I tillegg, i januar, forpliktet Gabriele seg til å delta i den lokale idrettsklubben frem til slutten av året og dermed styrke ikke bare musklene, men også viljestyrken. Til nå har den unge kvinnen aldri syndet mot seg selv.

«Jeg går på treningssenteret hver dag. Jeg kjenner alle menneskene som jobber der, navnene deres. Mange kjenner meg også og tror at jeg jobber der», – etter å ha lukket halldøren har G. Laukaitytė ikke hastverk med å returnere hjem – hun kan bli funnet i chatting med baristaene på den nærliggende kafeen.

Derfor varer Gabrieles daglige kaffedrikkeritual ofte opptil et par timer, og så blir nye linjer født.

Ingen opplysning kommer til meg, jeg føler bare at det ikke er noe å legge til eller ta bort.

Kreativitet er inspirert av mennesker

Du har forstått rett, dikteren leter ikke etter muser, fordi hun er inspirert av miljøet: menneskene hun møter, historiene deres eller situasjonene Gabriele selv befinner seg i. Nylig planla hun en tur til et vaskeri ved å notere det på et hvitt papir. Tiden tilbrakt der minner den unge kvinnen om et klipp fra en god filmstripe, og menneskene hun møter der er sekundære skuespillere.

«Jeg tror reiser, besøkte land, sesongbaserte og ikke-sesongbaserte jobber ga kreativiteten min mye», – da G. Laukaitytė ble bedt om å liste opp minst noen få av dem, bøyde han fingrene.

Hun prøvde seg først i et bakeri. Senere på en bilfabrikk i England. Der limte Gabriele strikk på bilvinduer og dører. I Norge prøvde den unge kvinnen seg som hushjelp på et hotell, og i New Jersey, på en kafé ved kysten av Atlanterhavet, lærte hun å lage forskjellige retter og den deiligste kaffen.

«Siden da har jeg virkelig likt denne drinken,» smiler den unge kvinnen som valgte en av byens mest populære kafeer for å møte oss.

Rart å lese

Inspirert av visse hendelser, fanger designeren tankene hennes på skjermen på telefonen hennes slik at de ikke slipper unna, og når hun kommer tilbake heller hun blekk på papir. Noen ganger kjenner de høyere krefter som sitter her og nå på den myke favorittbenken.

«Når føler jeg at et dikt er ferdig?» Godt spørsmål. En kunstlærer fortalte meg en gang at en malers største talent er å vite når han skal legge fra seg penselen. Ingen opplysning kommer til meg, jeg føler bare at det ikke er noe å legge til eller ta fra, – dikteren snakket tilbakeholdent om fruktene av sitt arbeid. – Jeg har ingen store prestasjoner ennå. Jeg skriver uten pretensjon, mitt søteste materiale er ren følelse. Kanskje det er derfor folk sier at jeg er interessant. Det er dette jeg satser alle kortene mine på. Vi får se hva som kommer ut av det.»

Gabriele innrømmet at det fortsatt var veldig rart for ham å lese sin egen poesi. Noen ganger føles det til og med som om linjene ikke er skrevet av henne, men av noen andre. Dermed drømmer den unge skaperen om at poesien hennes resonerer i lesernes lepper, og at alt arbeidet hennes en dag vil bli inkludert i en bok. Alt du trenger å gjøre er å finne en utgiver og leseren din.

«Jeg har andre drømmer også. La oss si at jeg vil lære å sy. Før det lærte jeg å bli DJ. Jeg elsker læringsprosessen. Når den stopper, virker det som om jeg dør litt», – etter å ha fullført samtalen , G. Laukaitytė forsvant inn i himmelen over Gamlebyen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *