Den russiske statsdumaen krever at grenseavtalen med Norge avsluttes

Den russiske statsdumaens talsmann Vyacheslav Volodin kunngjorde tirsdag at parlamentet bør vurdere å avslutte grenseavtalen med Norge.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Moskva anklager Oslo for å blokkere tilgangen til Svalbard-skjærgården, hindre levering av mat og andre varer til russiske gruvearbeidere som jobber der.

i 2010 Norge og Russland undertegnet en avtale om avgrensning av den maritime grensen, samt om samarbeid i Barentshavet og Polhavet, og dermed avsluttet 40 tiår med territorielle tvister.

Volodin instruerte tirsdag medlemmer av underhuset til å vurdere muligheten for å si opp avtalen som ble inngått med Norge.

Volodin, som støtter parlamentsmedlem Mikhail Matveyev, som representerer kommunistene, sa at Russland hadde gitt Norge 175 000 kvadratkilometer av Barentshavet.

«I dag nekter Norge mat og last til Spitsbergen,» sa Matveyev i en uttalelse fra det russiske statsrådet.

I forrige uke innkalte det russiske utenriksdepartementet den norske fullmektigen, og anklaget Oslo for å blokkere tilgangen til Svalbardskjærgården og true med represalier.

Selv om Svalbard er under suveren besittelse av Norge, lar det borgere fra mer enn 40 land bruke de potensielt rike mineralforekomstene på lik linje.

Moskva har lenge ønsket å få mer innflytelse over øygruppen og insisterer på at den skal hete Spitsbergen fremfor Svalbard.

Innholdet i publikasjonen eller deler av den er opphavsrettsbeskyttet i henhold til opphavsrettsloven, og bruk av den uten tillatelse fra utgiveren er forbudt. Les mer her.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *