Den norske lutherske kirke vil også gifte seg med homofile

Den lutherske kirke, Norges største religiøse organisasjon, stemte mandag overveldende for homofiles rett til å gifte seg i sine kirker.

Par av samme kjønn har bare denne retten i noen få stater.

88 av de 115 deltakerne på kirkemøtet i Trondheim stemte for dannelsen av en andre foreningsritual, som ville tillate Kirken å vie både likekjønnede par og heterofile.

Dette resultatet, som mange forventet, ble møtt av deltakerne med stående applaus. Under den direktesendte webcasten ble deltakerne også sett klemme hverandre med tårer i øynene. Bare ett annet skuffet ansikt var synlig.

Til nå var det bare Sverige og Danmark som kunne vie homofile i en av de store kirkene, men slike par er fortsatt viet i flere menigheter i den angelsaksiske verden.

Selv om den nye endringen vil gjelde hele den norske lutherske kirke, vil enkelte pastorer få lov til å nekte å vie likekjønnede par.

«Dette er et signal til det norske samfunnet om at homofile ikke skal forskjellsbehandles, og også et signal til resten av verden, inkludert andre kirker: kjærlighet mellom to mennesker av samme kjønn må anerkjennes også på det religiøse området», sa til AFP lederen av den liberale «Åpen kirke»-bevegelsen, Gard Realf Sandaker-Nielsen (Gard Realf Sandaker-Nielsen), selv homofil.

Et mindretall av motstanderne hevdet at Bibelen definerer ekteskap som foreningen av en mann og en kvinne.

I praksis vil likekjønnede ekteskap i den lutherske kirke være mulig takket være vedtakelsen av et nytt ekteskapsritual, som skal vedtas på neste kirkemøte i januar 2017.

«Jeg er ikke annerledes,» sa delegat Kai Steffen Ostensen til synoden. – Jeg er en person. Jeg er bare en person som elsker en annen person. »

I 2014 var rundt 74 prosent nordmenn registrert som medlemmer av Den norske lutherske kirke, som skal skilles ut fra staten i 2017.

Spørsmålet om ekteskap av samme kjønn har vært diskutert i kirken i flere tiår.

Den forrige synoden, som fant sted i 2014, avviste et lignende forslag, men etter kirkevalget i september 2015 ble tilhengerne flertall. En måned senere ble landets 12 biskoper enstemmig enige om å støtte forslaget, som ble vedtatt mandag.

I likhet med sine nordiske naboer er Norge et foregangsland når det gjelder homofiles rettigheter.

Sivile ekteskap av samme kjønn og rett til å adoptere har vært tillatt siden 2009, og kirken ordinerer også homofile pastorer.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *