De gjør det bra på sidelinja. Hvorfor er nordmenn stadig mer tilbakeholdne med å bli med i EU?

I følge en undersøkelse utført av Sentio forskningssenter, inngang Norge til EU støtter for tiden 20,2 prosent. Av de spurte er 70 prosent mot og 9,8 prosent usikre. Da nordmenn stemte i november 1994 folkeavstemningom de skulle bli med i EU med Sverige, Finland og Østerrike, var 47,8 % for å bli med og 52,2 % var imot.

Motvilje mot inntreden i unionen den er sterk og slitesterk. Tanken om at vi ville forlate Norge for Europas forente stater er totalt uakseptabelt med 90 prosent. innbyggere – Heming Olaussen, leder av bevegelsen «Nei til EU» («Nei til EU»), kommenterte resultatene fra undersøkelsen. Ifølge ham er det lite sannsynlig at en ny avstemning finner sted. Den første folkeavstemningen i Norge fant sted i 1972, og resultatene var lik resultatene i 1994.

Norge takket være sitt medlemskap i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet er omfattet av en frihandelsavtale med EU og deltar i mange EU-initiativer (bl.a. Schengen-avtalen og Europol). Ifølge tilhengere av integrering er Norge dermed et de facto medlem av EU, med mange forpliktelser men uten stemmerett. Motstandere hevder dagens avtale er tilstrekkelig og EU-medlemskap vil utgjøre en trussel nasjonal identitet land, og til slutt – de siste ti årene har vist at Norge kan stå på egne bein. Takk til de fra Nordsjøen oljeforekomster og gass Jord det ble det rikeste landet i Europa. BNP per innbygger tatt i betraktning kjøpekraftsparitet er nær 170 %. EU-gjennomsnittet.

Gjenta debatter om EU-medlemskap det er fullt mulig. Selv om de to største partiene i parlamentet (Arbeiderpartiet og Høyre) støtter dem, på grunn av vanskelighetene med å skape en stabil regjeringskoalisjon, diskuteres ikke temaet EU – for kontroversielt – i det hele tatt. Dessuten er til og med flertallet av tilhengere av pro-europeiske partier motstandere av EU-medlemskap.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *