De fleste nordmenn er overvektige eller overvektige

– Vi ser nå at det er flere overvektige og overvektige enn normalvektige, sier professor og overlege Haakon Meyer ved Folkehelseinstituttet.

Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Trenden har vokst i flere tiår.

– Det er ikke overraskende at andelen personer som er overvektige eller overvektige har økt de siste årene, dette har vært trenden i flere tiår, sier overlege Haakon Meyer i Folkehelseinstituttet.

Bare 23 prosent av menn og 42 prosent av kvinner i alderen 40 til 49 har en kroppsmasseindeks (BMI) under 25, noe som betyr at de anses som normalvektige. Resten er enten overvektige eller overvektige. Andelen personer med abdominal fedme, regnet ut fra midjeomkrets, har også økt betydelig siden 1960-tallet, ifølge NIHP.

Hvis du har en BMI over 25, regnes du som overvektig. Når din BMI overstiger 30, snakker vi om fedme.

Stor økning

«Det vi ser er at det er flere mennesker som er overvektige eller overvektige enn det er normalvektige. Menn er i flertall når vi snakker om overvekt og fedme, mens litt flere kvinner lider av nivå 2 og 3 fedme, forklarer Meyer.

Nivå 2 fedme betyr å ha en BMI større enn 35, som er klassifisert som moderat risiko. Nivå 3 betyr å ha en BMI over 40, tidligere kalt sykelig overvekt.

På slutten av 1960-tallet var kun 5 % av norske menn i 40-årene overvektige. Antall overvektige kvinner sank fra 13 til 7 prosent mellom 1960-tallet og slutten av 1970-tallet, og begynte deretter å øke igjen fra 1980-tallet.

Mindre fedme i byer

Økningen i overvekt og fedme blant barn har også økt, men denne økningen ser ut til å ha stoppet nå, ifølge NIHP. Ved beregning av barns BMI brukes barnespesifikke grenser.

Andelen fedme er høyere utenfor norske byer enn i byer. 22 prosent av de som bor i Nordlandsfylket er overvektige, mot bare 11 prosent av de som bor i Oslo. Dette viser egenrapporterte tall fra 2020 National Health Survey (NHUS) utført av Folkehelseinstituttet.

Oversatt av: Ida Irene Bergstrøm

——

Les den norske versjonen av denne artikkelen på forskning.no

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *