Broadcast: EM oppfordrer til løsning for fortsatt virksomhet av russiske milliardærers virksomheter under sanksjoner

Økonomidepartementet (EM) oppfordrer Utenriksdepartementet og Justisdepartementet til å finne en løsning for å fortsette virksomheten til de sanksjonspliktige selskapene uten å bryte sanksjonene som er pålagt Russland og Hviterussland, melder søndag. TV3 «Ingenting personlig» program.

lukke-annonse

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Økonomiminister Ilze Indrikson (NA) viser til at det er viktig å vurdere om infrastrukturen til de respektive selskapene er nødvendig for samfunnsøkonomien og kan bevares.

Etter det som ble annonsert i programmet, nevner brevet til EM at SIA»Ventammoniakk«, hvis virkelige mottaker er den sanksjonerte Dmitrijs Mazepin, har en unik infrastruktur – den største terminalen for eksport og import av flytende ammoniakk i Østersjøen. Dermed er infrastrukturen som er opprettet i Latvia for omlasting og lagring av mineralgjødsel er også viktig utenfor Baltikum.

«Siden en slik infrastruktur allerede er tilgjengelig i Latvia, ville det ikke vært lønnsomt å stoppe «Ventamonjaks»-terminalen», heter det i programmet, med henvisning til det som ble nevnt i brevet. Brevet forklarer også at tilbaketrekking av teknologisk flytende ammoniakk fra terminalen betyr endelig stenging av terminalen, siden lanseringen vil kreve store kapitalinvesteringer og minst ett år.

I brevet står det også at litaueren m.fl Den Europeiske Union Praksisen i (EU) land som Kroatia, Polen og Romania viser at det er mulig å lage et juridisk rammeverk som lar et selskap som er underlagt sanksjoner fortsette å operere uten å bryte sanksjonene.

I brevet angir MS også at det er mulig å lage en «brannmur» for de sanksjonsutsatte virksomhetene, og dermed fjerne innflytelsen fra en sanksjonspliktig person i virksomheten.

«EM mener at «Ventamonia» og [Lietuvas fosfora mēslojuma ražotāja, kuras netiešais īpašnieks ir sankcijām pakļautais Krievijas oligarhs Andrejs Meļņičenko] Samarbeidet med «Lifosa» vil ha åpenbare fordeler, inkludert å redusere underskuddet av mineralgjødsel i de baltiske landene, noe som vil redusere prisene deres i regionen og potensielt også redusere prisene på landbruksprodukter og matvarer. Dette er også i tråd med EUs posisjon om å unngå å ta i bruk tiltak som kan føre til matmangel på verdensbasis», heter det i programmet, med henvisning til det som ble nevnt i brevet fra innenriksdepartementet.

I tillegg nevnes det i programmet at det i brevet til innenriksdepartementet heter at til nå var virksomheten til de nevnte selskapene i stor grad knyttet til lasteleveranser fra Russland, men nå er selskapene klare til å endre retning, f.eks. «Lifosa» ønsker å kjøpe ammoniakk som ikke er av russisk opprinnelse – fra Tobago og Trinidad, samt fra USA.

Ministeren forklarte til programmet at MoE i brevet ønsket å trekke frem eksempler fra andre land. «Selvfølgelig, gitt utfordringene også i mineralgjødselindustrien og den forventede neste sesongen, som ennå ikke vil bringe gode nyheter, er det viktig å forstå hva vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det, hvis vi kan omorganisere ved å bruke eksisterende infrastruktur,» sa Indrikson.

Ministeren bemerket også at konfiskering av selskapets eiendeler er et av alternativene, men i henhold til det som ble nevnt i programmet, er det ingen omtale av dette i milliardærens forretningsforsvarsbrev.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *