Breivik-bombingen sjokkerte verden og forandret Norge. Leder for Utenriksdepartementet prof. Zbigniew Rau hedret minnet til ofrene

Under sitt besøk i Oslo har utenriksminister prof. Zbigniew Rau deltok i seremonien foran 22. juli-monumentet til minne om ofrene for terrorangrepene.

Terrorangrepene til Anders Brevik

«Våre demokratiske verdier har vunnet og terrorisme har mislyktes,» sa NATOs generalsekretær.

Jens Stoltenberg la til at «det er en grense mellom Utøya og Ukraina, mellom en brutal terrorhandling og en ulovlig angrepskrig». «Verdiene av demokrati, frihet og mangfold av tanker, meninger og tro som var under angrep da er under angrep nå. Vi vil ikke tillate autoritære stater å forstyrre den regelbaserte internasjonale orden. Vi vil støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Og vi vil ikke la terrorister ødelegge våre frie og åpne samfunn. Vi skal stå sammen for å beskytte våre verdier og folket vårt, sa Jens Stoltenberg.

Seremonien fant sted i nærvær av den norske statsministeren Jonas Gahr Støre, Lisbeth Rønland, leder av offerstøttegruppen, og NATOs utenriksministre, inkludert prof. Zbigniew Rau.

22. juli 2011 gjennomførte Anders Brevik angrepene som sjokkerte verden og forandret Norge for alltid. Brevik bombet et regjeringsbygg i Oslo, hvor statsministerens kontor. Åtte mennesker døde der. Timer senere dukket våpenmannen opp forkledd som politimann i en norsk sosialdemokratisk Arbeiderpartis ungdomsleir på øya Utoya, hvor han skjøt og drepte 69 mennesker.

For forbrytelsen ble Breivik i 2012 dømt til 21 års fengsel, med mulighet for forlengelse, inntil han ble ansett som en trussel mot samfunnet. Det er den tyngste dommen i Norge, hvor dødsstraffen ble avskaffet i 1971.

Utenriksdepartementets leder vil torsdag delta i et uformelt møte med NATOs utenriksministre i forkant av toppmøtet i Nord-Atlanterhavstraktaten, som skal holdes i Vilnius 11.-12. juli.

Det skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *