bilder av den raskt oppvarmende norske skjærgården

«Du føler deg veldig ubetydelig der,» sier Stefano Unterthiner om Spitsbergen, en norsk øygruppe som ligger godt over polarsirkelen og tilhører Norge. I 2019 slo den italienske fotografen seg et år sammen med sin kone Stéphanie og deres to små barn i Longyearbyen, den største kolonien i skjærgården, for å fotografere Spitsbergen til rytmen av fire forskjellige årstider. Resultatet er fantastisk.

Femti nasjonaliteter

De følte seg umiddelbart hjemme i det kalde nord. Selv om Longyearbyen bare har 2100 innbyggere – for det meste forskere, guider og studenter – er hele verden representert i byen: folk fra rundt 50 forskjellige land bor der.

For å oppdage hvordan det skjøre økosystemet reagerer på klimaendringer, la Unterthiner ut til fots og med snøscooter på jakt etter øygruppens dyreliv. Bevæpnet med kikkert og rifle – obligatorisk på Spitsbergen, blant annet fordi mennesker deler dette stedet med isbjørnen – så han at fjordene smeltet, antall snøskred økte og regnvann ble liggende på permafrosten, noe som gjorde det vanskelig for planteetere å spise . oversvømmet.

Bilder av en skjærgård i endring

Unterthiner var imponert over hvor raskt naturen endrer seg på Spitsbergen. I august fanget han for eksempel Adventdalen, en dal på hovedøya med samme navn, og observerte hvordan fargene på tundraen endres på slutten av den korte arktiske sommeren.

Hvis Unterthiner opplevde én ting i løpet av året i Arktis, var det skjørheten til dette økosystemet. I løpet av de siste femti årene har temperaturene i gjennomsnitt økt med fire grader, to til tre ganger raskere enn i resten av verden. Dette er delvis på grunn av albedoeffekten: smelting ved polen etterlater et mindre og mindre overflateareal av is som reflekterer sollys, og absorberer dermed varme. Fotografen frykter konsekvensene: «Spitsbergen endrer seg så raskt at mange arter vil ha vanskeligheter med å tilpasse seg de nye leveforholdene».

Portrett av Kevin van Huët

Digital Content Manager

Som Head of Digital Content er Kevin ansvarlig for National Geographics digitale kanaler. På fritiden drar han gjerne til steder som bussturister foretrekker å ignorere, som den belgiske spøkelseslandsbyen Doel, Iran eller det ukjente landet Transnistria. Hans beste eventyr var en togtur fra Nord-Korea til Nederland, og han skaffet seg de smakfulle kjeksene til veien i Mongolia.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *