«B2Kapital» kjøper forbrukslånsporteføljen til «Krājbanka»

Den solgte låneporteføljen inkluderte det meste av saldoene på forbrukslån, kredittkort og kassekreditt utstedt av «Krājbanka». Nettoverdien av låneporteføljen i september 2012 var 8,3 millioner lats, men det vil bli avklart ved overføringen av porteføljen, informerte Oskars Fīrmanis, PR-konsulent i «KPMG Baltics», administrator for «Krājbanka» . portal «Nozare.lv».

Transaksjonen ble godkjent av finans- og kapitalmarkedskommisjonen.

Dette er den første transaksjonen som involverer en del av låneporteføljen til «Krājbanka», som er delt inn i fem separate låneporteføljer.

Fīrmanis understreker at de kontraktsmessige betingelsene for alle klienters gjeld forblir gyldige og ikke endres, så tidligere klienter av «Krājbanka» vil ikke trenge å gå til banken eller «B2Kapital»-kontoret for å endre kontrakten med de nye eierne.

Den fullstendige overføringen av den kjøpte kredittporteføljen til «B2Kapital» forventes fullført i løpet av de neste to månedene. Inntil spesiell melding er mottatt, bør kunder fortsette å foreta betalinger til den nåværende «Krājbanka»-kontoen.

“B2Kapital” er et datterselskap av det norske selskapet “B2Holding” registrert i Latvia. Aktivitetsfeltet til «B2Holding» er anskaffelse og forvaltning av kredittporteføljer i Europa. I september 2012 kjøpte «B2Holding» den største uavhengige finske leverandøren av inkassotjenester «OY OKPerinta». I 2012 grunnla «B2Holding» og andre aksjonærer det svenske selskapet AB «SileoKapital», hvorav «B2Holding» eier 51 % av kapitalen. «B2Holding» har også datterselskaper i Norge og Estland.

Låneporteføljen til «Krājbanka» er delt inn i fem mindre låneporteføljer basert på vanlige kredittkarakteristikker: bedriftslån, boliglån, profitt-, non-profit- og forbrukslån. Dette gjøres for å sikre maksimal interesse fra kjøpere og maksimal pris som kan oppnås ved å selge låneporteføljen.

Ved identifisering av potensielle kjøpere snakket administratoren med mer enn 130 interesserte parter. Foreløpig er forhandlingene for de andre låneporteføljene på forskjellige stadier. Etter evaluering av de mottatte tilbudene, vil det bli bestemt om den mest fordelaktige implementeringen av disse kredittporteføljene for alle kreditorer – salg av disse kredittporteføljene eller sikring av forvaltning og gjenoppretting ved hjelp av ressursene til banken og administratoren.

Hovedkriteriene for å velge potensielle kjøpere er foreslått pris, evne til å finansiere transaksjonen, vilje til å arbeide i samsvar med den foreslåtte tidsplanen, erfaring med å administrere kredittporteføljer av lignende størrelse og type, samt risikoer generelle forhold knyttet til gjennomføring av transaksjonen.

Ved utgangen av april utgjorde eiendelene til «Krājbanka» 183,585 millioner lats, hvorav de fleste – 145,934 millioner lats – bestod av lån.

Det ble tidligere rapportert at Riga regionale domstol besluttet å innlede konkursen til «Krājbanka» i mai i fjor. Vedtaket kan ikke påklages. Konkursen ble begjært av bankens administrator – revisjonsselskapet «KPMG Baltics» – som konkluderte med at ingen av de fire innkomne forslagene til rehabilitering av banken kunne realiseres i realiteten. Finans- og kapitalmarkedskommisjonen godkjente også konkursbehandlingen som en løsning på bankens insolvens.

LETA/Foto: Eddie Palen/LETA

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *