AP: Russland hadde midlene, motivet og muligheten til å ødelegge Kachovka-demningen

Bilder levert til byrået ser ut til å vise en eksplosivlastet bil på toppen av Kachovka-demningen, og to tjenestemenn sa at russiske soldater var inne i demningen, der Ukraina sier at eksplosjonen som ødela demningen var episenteret.

Det russiske forsvarsdepartementet har ennå ikke svart på en forespørsel om kommentar.

Kollapsen av demningen forårsaket en flom som krevde liv og forårsaket omfattende skader på avlinger og miljø. Ukrainske militærsjefer sier at kollapsen av demningen også knuste noen av planene deres om å erobre russiske stillinger i en nylig motoffensiv.

Russland og Ukraina gir hverandre skylden for at demningen kollapset, men ulike russiske påstander, som at demningen ble truffet av et missil, forklarer ikke hvorfor eksplosjonen var så kraftig at den ble fanget opp av seismografer i regionen.

Tidspunktet for flommen etter demningskollapsen kom Russland til gode, selv om områder under landets kontroll i Ukraina også ble rammet, med kanskje større konsekvenser enn forventet.

I området til Kachovka-demningen er Dnipro-elven frontlinjen mellom russiske og ukrainske styrker, og selve demningen kontrolleres av russerne.

To ukrainske militærsjefer som var i området på det tidspunktet, men i forskjellige deler av det, fortalte AP at flomvann raskt oversvømmet deres og russiske stillinger, og ødela utstyr. Som et resultat måtte ukrainerne planlegge handlingene sine på nytt.

En sjef uttalte seg på betingelse av anonymitet.

De… forsøkte å forstyrre forsyningskjedene våre, for å hindre oss i å krysse Dnipro.

«Det er vanlig praksis for meg [vietas] før pensjonering, sa en annen av befalene, Ilja Zelinskis. «De… forsøkte å forstyrre forsyningskjedene våre, for å hindre oss i å krysse Dnipro.»

De siste ukene har det ukrainske militæret rapportert om noen suksesser i den nylig lanserte motoffensiven.

En kraftig eksplosjon

I forrige uke erkjente Russlands president Vladimir Putin selv implisitt at styrkene hans hadde fått overtaket, selv om han fortsatte å benekte Russlands ansvar: «Det høres kanskje rart ut, men likevel. Dessverre forstyrret det motangrepet deres i det området.»

Da han talte før et møte med militærkorrespondenter, forklarte han frekt hvorfor han brukte ordet «dessverre»: Han sa: «Det hadde vært bedre om de hadde angrepet der. (…) Det er bedre for oss, for det ville endt veldig dårlig for dem hvis de hadde hastet dit.»

Kakhovka er en av mange demninger fra sovjettiden langs elven Dnipro som ble bygget for å motstå den enorme kraften fra tusenvis av kilo med eksplosiver. De ble bygget etter de beryktede «Dambuster»-raidene under andre verdenskrig, hvor de tyske sperringene ble ødelagt. For eksempel, ifølge registreringene fra Imperial War Museum, var det i 1943 nødvendig med fem spesialdesignede 4,5 tonns «hoppebomber» for å ødelegge Mones-demningen.

Det antas at Ukraina ikke har et eneste missil med slik kraft.

Siddharth Kaushal, en forsker ved det London-baserte Royal Joint Services Institute, sa at ukrainerne ikke ville være i besittelse av missiler med en nyttelast større enn rundt 500 kilo.

Det virker heller ikke troverdig at ukrainske kommandosoldater i hemmelighet var i stand til å smugle tusenvis av kilo med eksplosiver og sprenge en demning som hadde vært under full kontroll av russiske tropper i flere måneder.

En dag før strukturen kollapset 6. juni, satte russerne opp skytestillinger i maskinrommet til demningen, der eksplosjonen skjedde, ifølge Ukrhydroenerho, byrået som administrerer damsystemet. . Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa i oktober 2022 at demningen var utvunnet.

V. Zelensky bekreftet at eksplosjonen ser ut til å ha skjedd i området der maskinrommet er plassert. Han og en amerikansk tjenestemann med kjennskap til etterretning bekreftet at russiske styrker hadde vært forankret der en stund. Amerikaneren snakket på betingelse av anonymitet for å diskutere klassifisert materiale.

bil med eksplosiver

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW), som har overvåket Russlands handlinger i Ukraina siden starten av krigen, mente at «balansen av bevis, argumentasjon og retorikk tyder på at russerne bevisst skadet demningen».

I dagene frem til enkelteksplosjonen viste opptak fra ukrainske militærdroner dusinvis av russiske soldater stasjonert ved bredden av elven Dnipro gå nonchalant frem og tilbake nær demningen uten noen dekning, noe som tyder på at de var overbevist om at de kontrollerte området og den spesielt strategiske demningen.

28. mai-bilder tatt av ukrainske droner og innhentet av AP viser en bil parkert på en demning med taket åpent og enorme tønner synlige, en med det som ser ut til å være en mine festet til toppen og en kabel som fører til demningen under russisk kontroll . siden av elven. Det er ikke kjent hvor lenge bilen har stått parkert.

En ukrainsk kommunikasjonsoffiser for spesialstyrker, som også la merke til at bilen var rigget, sa at han trodde den tjente to formål: å stoppe enhver ukrainsk bevegelse mot demningen og å forsterke den planlagte eksplosjonen, som hadde funnet sted i maskinrommet og ødela tak. av demningen. En bilbombe ville ikke vært nok til å ødelegge demningen. Tjenestemannen uttalte seg på betingelse av anonymitet.

2 timer 54 minutter. Lokal og litauisk tid registrerte norske seismiske monitorer en eksplosjon med en styrke på nesten 2. registrerte en styrke på 3,3 på seismisk skala og brukte minst 500 tonn eksplosiver.

Umiddelbart etter at demningen kollapset, bemerket noen eksperter at strukturen var i en nødsituasjon, noe som kunne ha ført til kollapsen. Men det mest synlig forstyrrede området – en del av plattformen nær kanten der russiske styrker detonerte eksplosiver i fjor høst for å blokkere en ukrainsk offensiv – var fortsatt urørt dager etter at mesteparten av bygningen kollapset, resten av demningen.

Ukrainsk etterretning publiserte et avskjæring mellom en russisk soldat og en annen person, der soldaten uttalte at «våre sabotasjegrupper var der. De ville skremme veisperringen. Det gikk ikke helt som planlagt.»

FN: Russland fortsetter å blokkere bistand til mennesker berørt av kollapsen av Kachovka-demningen

FN anklaget søndag Russland for å fortsette å blokkere humanitær bistand til Moskva-kontrollerte områder i det østlige Ukraina som er berørt av kollapsen av vannkraftdemningen Kachovka.

Damkollapsen 6. juni oversvømmet store områder av Ukrainas Kherson-region, i deler kontrollert av både Kiev og Moskva. Tusenvis av mennesker har måttet flykte på grunn av flommen, og det er frykt for en økologisk katastrofe.

«Den russiske regjeringen … har så langt avslått vår forespørsel om tillatelse til å gå inn i områder under deres midlertidige militære kontroll,» sa Denise Brown, FNs humanitære koordinator for Ukraina, i en uttalelse.

«FN vil fortsette å gjøre alt det kan for å nå alle mennesker, inkludert de som er berørt av det nylige dambruddet, som har et presserende behov for livreddende hjelp, uansett hvor de er,» sa han.

«Vi oppfordrer russiske myndigheter til å oppfylle sine forpliktelser under internasjonal humanitær lov,» la koordinatoren til.

Lørdag sa tjenestemenn i russisk-kontrollerte områder at dødstallet fra damkollapsen steg til 29, mens Kiev sa at dødstallet i områder under dens kontroll steg til 16 og at 31 andre mennesker var savnet.

Kiev anklager Moskva for å sprenge Kachovka-demningen på Dnipro. Russland gir Ukraina skylden.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *