Angela Merkel mottar UNHCRs Nansen Refugee Award

Hvert år deles prisen – oppkalt etter den norske oppdageren, vitenskapsmannen, diplomaten og humanitære Fridtjof Nansen – ut til en person, gruppe eller organisasjon som arbeider for beskyttelse av flyktninger, fordrevne eller statsløse.

Ledet av kansler Merkel tok Tyskland imot mer enn 1,2 millioner flyktninger og asylsøkere i 2015 og 2016 – på høyden av konflikten i Syria og midt i dødelig vold andre steder.

Den daværende kansleren sa den gang: «Det var en situasjon som testet våre europeiske verdier som sjelden før. Det var verken mer eller mindre enn en humanitær nødvendighet. Hun oppfordret sine medtyskere til å motvirke splittende nasjonalisme og oppfordret dem til å være «sikre og frie, medfølende og åpne sinn».

Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, hyllet tidligere kansler Merkels besluttsomhet om å beskytte asylsøkere og opprettholde menneskerettigheter, humanitære prinsipper og internasjonal lov. «Ved å hjelpe over en million flyktninger til å overleve og gjenoppbygge, har Angela Merkel vist stort moralsk og politisk mot,» sa Grandi.

«Det var sant lederskap, et kall til vår felles menneskelighet, urokkelig mot de som forkynte frykt og diskriminering. Hun viste hva som kan oppnås hvis politikere gjør det rette og streber etter å finne løsninger, fremfor å skylde på andre.

Utvelgelseskomiteen sa at den anerkjente «tidligere kansler Merkels lederskap, mot og medfølelse for å sikre beskyttelsen av hundretusenvis av desperate mennesker» og hennes innsats for å finne langsiktige løsninger for de som søker sikkerhet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *