A. Anusauskas: Valget av Latvia og Estland påvirker ikke Litauens beslutning angående NASAMS

Minister for nasjonalt forsvar Arvydas Anušauskas sa at Latvias og Estlands valg om å anskaffe tyske mellomdistanse luftvernsystemer ikke påvirker Litauens avgjørelse angående NASAMS.

«Vi foreslo (sammen å kjøpe NASAMS – BNS) og partnerne foreslo. De valgte tyskerne. Men dette påvirker ikke valget vårt, fordi vi har et funksjonelt og godt kontrollert NASAMS-system,» sa A. Anusauskas ved BNS denne uken. .

Som det nasjonale forsvarsdepartementet (KAM) rapporterte til BNS, har Litauen lansert den andre fasen av anskaffelsen av et mellomdistanse luftvernsystem: NASAMS skal også kjøpes.

Dette militære utstyret ble kjøpt inn av landets hær og har vært i bruk siden slutten av 2020-tallet.

«Det nåværende tilgjengelige NASAMS-systemet er allerede integrert og operert av de litauiske væpnede styrker, så tilleggskjøpet av NASAMS-systemet ville ikke forårsake integrasjonsproblemer. Dessuten er det allerede erfaring med å jobbe med dette systemet, personalet er opplært og klar til å jobbe med dem», sa departementet.

Etter at det norske selskapet Kongsberg Defence and Aerospace leverte det endelige tilbudet og vellykket avsluttet forhandlingene, håper KAM at kontrakten kan signeres innen utgangen av dette året.

Den siste generasjonen III luftvernsystemer kjøpt fra Norge er designet for å ødelegge ulike typer fly, kryssermissiler og fjernstyrte fly.

I følge A. Anusauskas bestemte Latvia og Estland seg for ikke å slå seg sammen med Litauen, ikke bare denne gangen, men også for første gang da de kjøpte NASAMS.

«Vi tilbød dem det, de takket først ja, så sa de at det ikke fantes penger,» sa ministeren.

Estland og Latvia signerte denne uken en felles avtale på rundt 1 milliard. euro for å kjøpe IRIS-T SLM mellomdistanse luftvernsystem fra den tyske produsenten Diehl.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *