17. mai økes sikkerhetsnivået i Norge

Det ser ut til at det vil bli satt i verk uvanlige antiterrortiltak i år under feiringen av norsk grunnlovsdag. Det høye farenivået som dukket opp etter forrige måneds terrorangrep i Sverige tvinger myndighetene til seriøst å vurdere alle mulige trusselfaktorer og iverksette passende tiltak den dagen flere barneparader finner sted i Norge.

Politiets etterretningsenhet PST (Politiets sikkerhetstjeneste) hevet landets beredskapsnivå forrige måned etter et grusomt terrorangrep i Stockholm og en bombetrussel i Oslo rett før påske. Etter disse hendelsene bevæpnet landets politi seg raskt og det ble varslet økt farenivå i minst de neste to månedene.

PST-leder Benedicte Bjørnland påpekte at terrorgruppen Den islamske staten (ISIS) pleier å iscenesette angrep på store forsamlinger. – Av denne grunn er vi ikke i tvil om behovet for å være spesielt oppmerksom på markeringen av 17. mai, sier landets justisminister Per-Willy Amundsen til NTB.

«Jeg forstår fullt ut hvorfor noen innbyggere føler angst og usikkerhet,» sa ministeren, og understreket at innbyggere og gjester i landet ikke kan gå i frykt, men må være årvåkne når de deltar i slike massebegivenheter.

Cato Hemmingby, forsker ved Politihøgskolen, påpeker at terrorister er spesielt preget av symbolikk. «På en hvilken som helst annen dag i året kan hundrevis av mennesker samles på et bestemt sted, men det samme antall mennesker kan også samles på en spesiell dag, for eksempel for å feire en nasjonal høytid. C «Det er da de vil angripe.» Det sier Hemmingby til NTBs nyhetstjeneste. «På denne måten får terrorangrepet en større og sterkere symbolsk betydning, som er hva disse personene søker.»

Amundsen sier at departementet hans, som styrer det norske statspolitiet, vurderer «alvorlige terrorbekjempelsestiltak som kan iverksettes 17. mai», men på spørsmål om hvilke konkrete tiltak som er planlagt, sa ministeren at han «ikke ønsker å spekulere». «.

En annen politiker, Arbeiderpartimedlem Raymond Johansen, sier til avisen:Postmeldinger» bekreftet overfor journalister at myndighetene denne gangen virkelig jobber sammen med politifolkene for å oppnå de beste resultatene for å sikre sikkerheten til folk som deltar i feiringen av Norges Grunnlovsdag. Johansen forsikrer at de planlagte tiltakene vil samsvare med nivået trussel bestemt av PST.

Justisministeren beroliger og bekrefter at Norge er en «fundamentalt trygg nasjon». Til tross for dette sa mannen gjentatte ganger at man skal være på vakt i alle situasjoner og snarest melde fra om mistenkelig oppførsel til politiet.

– Samfunnet vårt er åpent og demokratisk, men det er nettopp derfor det lett kan bli sårbart, sa Amundsen.

Utarbeidet iht newsinenglish.no

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Paulina Dautartaitė på Patreon!

17. mai økes sikkerhetsnivået i Norge

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *