Utrolig avslutning fra det polske landslaget. De hvite og røde spilte uavgjort mot Norge og rykket opp til U-21-VM!

– Ikke bekymre deg, vi har god tid – sa trener Bogdan Wenta til polske håndballspillere for fjorten år siden sekunder før slutten av den siste kampen i den andre gruppespillet i håndball-VM. Resultattavlen viste uavgjort og handlingen etter timeouten skulle ledes av våre motstandere. Ordene viste seg å være profetiske, Biało-Czerwoni klarte å vinne ballen og score vinnermålet. Søndag ble en like spektakulær bragd, også i oppgjøret med Norge, oppnådd av vårt U-21-lag.

27. januar 2009 er en dato for alltid etset i minnet til polske fans som krysser fingrene for håndballlandslaget. Laget vårt møtte Norge i den siste kampen i andre gruppespill. Vinneren garanterte opprykk til semifinalen, i tilfelle uavgjort blant de fire beste ville Tyskland delta.

To minutter fra kampslutt tapte polakkene klokken 28:30 og mistet ballen etter et ineffektivt kast fra en av våre spillere. Det var vanskelig å være optimist på den tiden og tro at et mirakel ville skje ved å snu spillet på bare 120 sekunder.

De neste nitti sekundene er ineffektivitet fra rivaler og to raske trekk fra hvit og rød. Uavgjort 30:30 og et lite håp om suksess. Det var imidlertid norske spillere med ballen og de måtte ta følgende handling. Noen sekunder før slutt hadde en av rivalene sjansen til å score mål, heldigvis grep Sławomir Szmal godt inn. Dommerne fant imidlertid en feil, tildelte et frispark til skandinavene, og treneren til våre motstandere ba om tid til å få på plass kampens siste handling.

Det var i denne pausen at Bogdan Wenta sa de kjente ordene som har blitt igjen i polsk håndballs historie: – Hvis de presenterer den sjuende spilleren, har de 15 sekunder. Stopp og vi har en tom dør. Forbli rolig! Vi har hele tiden.

Venta viste seg å være en profet. Biało-Czerwoni plukket opp ballen og Artur Siódmiak sparket den inn i et tomt mål over hele banen. Polen vant 31:30 og kvalifiserte seg til semifinalen, og representantene for Norge falt i bakken uten å tro hva som hadde skjedd.

Forrige uke i Italia deltok polakkene i U-21 verdenscupkvalifiseringsturneringen. De hvite og røde var i en trelagsgruppe med Tsjekkia og Norge. Bare det beste laget ville kvalifisere seg.

Våre spillere startet konkurransen med en 33:25 seier over Tsjekkia, som også ble vunnet av Norge (25:20). Før den avgjørende kampen om opprykket var det kjent at selv uavgjort ville være en gunstig avgjørelse for polakkene.

Anklagene til Zygmunt Kamys spilte en god første del av møtet med skandinavene. De ledet ved pause 15:10 og så ut til å vinne et farvel til den siste turneringen. I andre del av kampen rykket imidlertid rivalene opp et gir, mens polakkene fikk problemer i angrep. Det førte til at det i det 42. minutt ble uavgjort og da tok Norge ledelsen.

Mindre enn 80 sekunder før kampslutt var Biało-Czerwoni under 25:28, men utrolige ting begynte å skje. I mål gjorde Marcel Jastrzębski underverker, som var ubeseiret i en-mot-en, mens i angrep ble målbyrden båret av Marcin Głuszczenko, som scoret poeng etter raske angrep. Det umulige ble et faktum, håndballspillerne våre tok igjen tapet av tre mål på under halvannet minutt (de spilte svakt), spilte uavgjort 28:28 og kvalifiserte seg til verdensmesterskapet, mens representantene for Norge, akkurat som seniorlaget for fjorten år siden, kunne igjen ikke tro hva som skjedde.

Den endelige turneringen finner sted fra 20. juni til 2. juli 2023 i Tyskland og Hellas.