Eiduks «Tour de Ski» fortsetter med 35. plass i jakten

Lørdag, i frisprintkvalifiseringen, lå Eiduka på 32. plass, og kvalifiserte seg ikke til sluttfasen og fikk heller ikke bonussekunder. Hun startet søndagens skikjøring et minutt og ti sekunder bak tourens tidligere sammenlagtleder, sveitsiske Nadine Fendrich. Hun var i midten av de fire beste i jakten og tilbakela ti kilometer i klassikeren på 30 minutter og 2,0 sekunder, og ga henne en 36. plass og 81,27 poeng i International Ski Federation (FIS).

I en intens avslutning ble seieren feiret av norske Venga, som kom i mål på 28 minutter og 51,3 sekunder. Finske Kerta Niskanen tapte fire tideler av et sekund, svenske Frida Karlsson var fortsatt to tidels sekund, mens norske Anne Hjersti Kalve var 1,3 sekunder bak topp tre. Fendrich hadde det 31. raskeste tempoet på banen, noe som senket ham til niende plassering.

Eiduka kom i mål to minutter og 20,7 sekunder bak Venga.

I den generelle klassen av runden har Venga, Niskanen og Karlsson nå samme tid, men er to sekunder bak Kalve. Eiduka ligger på 35. plass henholdsvis to minutter og 21 sekunder bak.

Eiduka er fortsatt sammenlagt leder av U23-tabellen, foran nærmeste følger, Norges Helena Marie Fossesholm, med 84 poeng. Fossesholm er ikke blant deltakerne i runden, men hans neste konkurrent, Jasmin Kecher fra Finland, er 145 poeng bak Eiduka. I den generelle klassifiseringen inntar Eiduka 20. plass.

Eiduka er den eneste representanten for Latvia i denne sesongens «Tour de Ski»-konkurranse. Det er ennå ikke kjent om latvieren vil fullføre hele turneen.

Klebo, som vant spurten for menn, kom også først i mål i jakten, og fullførte distansen på 25 minutter og 55,0 sekunder. Det var først etter analyse av fotofinishen at andreplassvinneren Klebos landsmann Paul Golberg tapte 10,2 sekunder til ham og Italias Federico Pellegrino.

Klebo har 13 seire i «Tour de Ski», som er det samme som hans landsmann Peter Nurtug. Han er én seier unna å ta rekordholderne – en annen norsk skiløper Tereza Juheug og polske Justina Kowalczyk, som er Eidukas tidligere trener.

De to første etappene av konkurransen, der skiløperne stilte i frisprint og jakten på den klassiske distansen ti kilometer på ski med felles start, fant sted i Vrystair, Sveits. Etter en dags pause er tredje og fjerde etappe planlagt i den tyske løypa i Oberstdorf, hvor skiløpere skal konkurrere i et ti kilometer langt løp i klassisk stil med individuell start og 20 kilometer fristil.

De tre siste etappene er planlagt på den italienske banen i Fjemmedalen. 6. januar blir det sprintløp i klassisk, etterfulgt av 15 kilometer i klassisk stil med felles start. På den syvende etappen skal skiløperne ha en distanse på ni kilometer i fristil med stigning til Chermis-fjellet.

I fjor deltok Raimo Vigants og Eiduka i denne serien, som kom inn blant de 30 beste i fire etapper, men et år tidligere ble Eiduka den første skiløperen fra de baltiske statene som har konkurrert i alle etapper av turen.

Forrige sesong ble nordmannen Johannes Klebo og russeren Natalia Nepryaeva mestere i «Tour de Ski».

Eiduka har denne sesongen vært med på verdenscupetappene i Ruka, Lillehammer og Davos. Hun tok den høyeste plasseringen – 11. plass – i ti kilometer fristil-konkurransen på Lillehammer, og oppnådde også det beste karriereresultatet i henhold til det internasjonale skiforbundets (FIS) poeng.

Denne sesongens verdensmesterskap er planlagt mellom februar og mars i den slovenske byen Planačić.