Kong Harald V av Norge, på vei tilbake fra Malaysia, ble overført til sykehus i Oslo.

Norges kong Harald V ble overført til Oslo universitetssykehus mandag etter at palasset sa at helsen hans var i bedring, men det var fortsatt behov for medisinske tester.

Den 87 år gamle monarken returnerte til Norge på et medisinsk fly søndag kveld, et døgn etter å ha blitt utstyrt med en pacemaker mens han var på ferie i Malaysia.

Harald V ankom Rikshospitalet, Oslos hovedsykehus, i ambulanse eskortert av politi. Slottet varslet at han skulle være sykemeldt i to uker, så kronprins Haakon (Haakon) tar over.

Europas lengst regjerende monark har blitt innlagt på sykehus med en infeksjon under en tur til øya Langkawi.

Lørdag sa palasset at han hadde blitt utstyrt med en midlertidig pacemaker, som hans personlige lege sa ville bidra til å gjøre returen tryggere.

Harald V ankom Malaysia sammen med sin kone dronning Sonja (Sonia) for å feire sin 87-årsdag.

Det medisinske evakueringsflyet Scandinavian Airlines, som tok av fra Oslo torsdag, ankom Langkawi fredag. Boeing 737-700 ble tidligere brukt som luftambulanse.

Ifølge Flightradar24 forlot det samme flyet Langkawi til Sharjah i De forente arabiske emirater søndag før det returnerte til Oslo lufthavn. Det kongelige palasset sa at Sonja reiste med monarken.

Ifølge det norske nyhetsbyrået NTB, som siterte opplysninger gitt av statsminister Jonas Gahr Store (Jonas Gar Stiorė), vil transporten av kongen til Norge koste rundt 2 millioner. Norsk krone (175 tusen euro) og vil bli finansiert over forsvarsbudsjettet.

Harald V har blitt sett med krykker og har hatt en rekke helseplager de siste årene. I oktober 2020 gjennomgikk han vellykket hjerteklaffoperasjon etter å ha blitt innlagt på sykehus for pusteproblemer.

Harald V har gjentatte ganger avvist spekulasjoner om at han kan trekke seg, det samme gjorde hans fjerne slektning, dronning Margrethe II av Danmark.

Harald Vs funksjoner som norsk statsoverhode er representative, han har ingen politisk makt. Han besteg tronen i 1991, etter at faren, kong Olav V, døde.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *